Opgraving resten Pablo Neruda

The officiële doodsoorzaak van Pablo Neruda is dat hij stierf aan de gevolgen van prostaat kanker in 1973. Nieuwe beschuldigingen, geuit door Manuel Araya, de voormalig assistent van de Chileense dichter en Nobelprijs winnaar, trekken dit verhaal echter in twijfel.

Neruda stierf enkel twaalf dagen na de staatsgreep onder leiding van Pinochet. Aangezien de dichter een overtuigd communist was, is het niet onwaarschijnlijk dat de fascistische dictator hem zag als een serieuze bedreiging. Volgens Araya is Neruda dan ook vergiftigd door handlangers van Pinochet. Daarmee zou voorkomen zijn dat Neruda het land ontvluchtte en zijn heil zou hebben kunnen zoeken in Mexico van waaruit hij een oppositiebeweging wilde starten. In het ziekenhuis in Santiago de Chile, waar Neruda behandeld werd voor zijn ziekte zou hij een dodelijke injectie toegediend hebben gekregen. Araya beweert dat hij de dag dat Neruda stierf van de dichter zelf hoorde dat hij terwijl hij half sliep een injectie in zijn buik had gekregen van een onbekende dokter. Neruda was daar duidelijk erg ongerust over.

Neruda - Memoirs

Om nu te achterhalen wat er dan daadwerkelijk gebeurd is, zal het lichaam van Neruda worden opgegraven. Een forensisch team zal aan de hand van onderzoek in de botten van de Chileense dichter kunnen aantonen hoe hij een kleine veertig jaar geleden aan zijn eind kwam. De vraag wie er dan verantwoordelijk was voor zijn dood, mocht er bewijs gevonden worden van opzet, zal waarschijnlijk moeilijker te beantwoorden zijn.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s