15 redenen om te schrijven

Leuk en aardig allemaal hoor, die boeken van al die schrijvers. We lezen ze braaf, volgen de plot, voelen mee met de protagonist, maar daar gaat het natuurlijk eigenlijk helemaal niet om. Want een echte schrijver die schrijft niet om gelezen te worden, nee, die schrijft voor zichzelf. Hij heeft het nodig, hij komt ervan tot rust. Of het behoedt hem ervoor om stapelgek te worden, of nee, hij wil eigenlijk helemaal niet schrijven maar hij kan niet anders. Het is een regelrechte lijdensweg die schrijvers moeten doorstaan, toch? Of zit het toch weer anders? 

De één vindt in schrijven troost, de ander hoort muziek in de woorden die hij neerkalkt. Een derde ziet schrijven als het meeste plezier dat je in je eentje kunt hebben. Je schrijft niet omdat je iets wilt zeggen, maar omdat je iets te zeggen hebt, aldus nog een ander. 

Het is duidelijk dat de auteurs van deze wereld het niet eens zullen worden, maar ze hebben wel allemaal een reden om te schrijven, en van vijftien van hen heeft Flavorwire de citaten op een rijtje gezet: 15 Famous Authors on Why They Write! Keihard Boeken vindt Flauberts uitspraak de leukste. Weet je er zelf overigens nog meer, dan roept Flavorwire je op die als comment op te sturen. Dat mag hieronder trouwens ook natuurlijk.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s