Gerechtshof: Deel 3 Reve-biografie mag verschijnen

Goed nieuws voor de echte Reve-fan, en voor biograaf Nop Maas en Uitgeverij van Oorschot.

Het derde deel van de biografie van Gerard Reve mag toch worden gepubliceerd. Dit heeft het Gerechtshof vandaag in hoger beroep bepaald. Joop Schafthuizen, Reves weduwnaar, verbood eerder het verschijnen van Deel 3 De late jaren (1975-2006), omdat daarin ongepubliceerde citaten van Reve te vinden waren, waar Schafthuizen het auteursrecht op had. Volgens de uitgever en Maas had Schafthuizen echter eerder al toestemming gegeven voor het gebruik van de citaten. Het Gerechtshof ziet het feit dat Van Oorschot aan  Schafthuizen voor ieder deel ook om schriftelijke toestemming vroeg als een bevestiging van een bestaande overeenkomst, en niet als het aangaan van een nieuwe. Om die reden is geoordeeld dat Schafthuizen te laat was met het terugtrekken van zijn toestemming. 

Tegen NRC reageerde Schafthuizen verbaasd op de uitspraak:

‘Ik vind het wel gek. Als je in het kort geding voor 99,8 procent in het gelijk wordt gesteld, is het raar als het in het hoger beroep volledig omgedraaid is. Ik heb daar wel even om moeten grinniken.’

Hij gaf aan het vonnis eerst te willen bestuderen, alvorens verdere stappen te overwegen. Schafthuizen zou nog in cassatie kunnen gaan bij de Hoge Raad.

Bron: NRC

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s