Boekkunst: Alicia Martin’s stortvloed aan boeken

Of Alicia Martin zelf een grote boekencollectie heeft is niet bekend, maar haar kunst doet vermoeden van wel. Huiver je al bij de gedachte aan een boek op de verkeerde plek in je kast, kijk dan beter niet verder. Het is de regelrechte nachtmerrie van elke bibliothecaris, maar laten we eerlijk zijn: het hart van een echte literatuurfreak gaat sneller kloppen van de creaties van Martin. Duizenden boeken die als een waterval uit een raam komen denderen, of een kamer die kennelijk zo barstensvol boeken zit, dat de muur erdoor open scheurt. Keihard Boeken krijgt er glunderende oogjes van. Het zou zo uit een film van Tim Burton kunnen komen, regelrechte magie! Als die waterval tot rust is gekomen, mogen we dan heel eventjes door de stapels boeken scharrelen? Stel je voor wat daar allemaal tussen kan zitten voor moois!

De Spaanse kunstenares is niet de eerst om grote constructies van boeken te vervaardigen. In Buenos Aires bouwde Marta Minujín in 2011 eerder al een toren van Babel-achtige creatie (zie foto hieronder). Hierin waren boeken vanuit de hele wereld verwerkt, en bezoekers konden zo een reis van continent naar continent maken door omhoog te klimmen in de 28 meter hoge, zes verdiepingen tellende toren.

Martin’s creaties steunen overigens, in tegenstelling tot de constructie van Minujín, op een netjes aan het zicht ontnomen stalen frame met daar om heen de echte boeken die vrij wapperen en ritselen in de wind. Biografías, de naam van de verscheidene versies van het kunstwerk zijn te bezichtigen op verschillende plekken in Spanje, waaronder bij het gebouw Casa de las Americas in Madrid.

Zie hieronder meer van Biografías en enkele andere kunstwerken van Martin:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s