Toekomst van het boek: grafisch ontwerp

Het zijn zware tijden voor het papieren boek. Niet alleen zijn boeken vanwege de economische crisis bijna niet meer aan de straatstenen kwijt te raken, maar de technologie heeft de boekdrukkunst allang ingehaald, en loopt met de dag zelfs verder uit. Het is een gelopen race; binnen enkele jaren leest niemand meer van papier. 

Althans, dat is wat veel doemdenkers beweren. Keihard Boeken gelooft er zelf niets van, want een wereld zonder ritselend papier, vergeelde pagina’s, nieuw en oud ruikende boeken is een even afschrikwekkend als lachwekkend toekomstbeeld. Ja hoor, geen goedgevulde boekenkasten meer in de woonkamers zeker? En wat moet er dan in godsnaam tegen die saaie, lege muren?

Maar goed, de tijden veranderen, dat kan niet ontkend worden, en ook het boek probeert hierin mee te gaan. Zo laat The Guardian vandaag zien op haar website. Schrijvers spannen samen met grafisch ontwerpers om zo een nieuwe ervaring van het boek, van de leeservaring te scheppen. Druk de tekst verkeerd om, maak uitklapbare deelpaginaatjes, voeg geluid toe, dat soort fratsen. Een beetje jeuk krijg je er wel van, want wat is er mis met een goed verhaal, simpel en netjes gedrukt op papier en een kaftje erom, maar vooruit, we schudden de nostalgie van onze nog in de vorige eeuw levende schouders en geven het een kans. Het resultaat is een interessante discussie (zie de podcast op de site van The Guardian) en zowaar leuke, innovatieve ideeën. Vooral Sound, ‘geschreven’ door TM Wolf, spreekt ons wel aan. De vraag of dit wel een boek is, aangezien je er vooral naar moet gaan zitten luisteren, wordt door de auteur zelf handig gepareerd. Het is volgens hem een tussenvorm tussen een boek en een plaat.

Wat het ook moge zijn, een leuk experiment is het zeker, net als de gehele discussie op de podcast. Voor wie dat geneuzel van verstokte papierofielen eens even helemaal zat is, en benieuwd is naar wat nieuwe inzichten: zeker de moeite waard!

Bron: The Guardian

Advertisements

2 responses to “Toekomst van het boek: grafisch ontwerp

  1. Nooit meer bladeren? Ik moet er niet aan denken. Of kan dat ook al digitaal? Nee geef mij maar een boek, als ik het laat vallen is het tenminste niet kapot en voor altijd verloren.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s