Nieuwe dichtbundel John Fowles gepubliceerd

John Fowles overleed op 5 november 2005 op 79-jarige leeftijd. Naast een stuk of vijftien romans, en essaybundels liet hij één dichtbundel na, Poems, gepubliceerd in 1979. Onlangs, bijna zeven jaar na zijn sterven, is een tweede bundel verschenen bij Flambard PressSelected Poems.

De gedichten in de nieuwe bundel werden ontdekt door Sarah Fowles, zijn weduwe, toen zij door zijn papieren ging. Zij gaf de schrijver Adam Thorpe toestemming de manuscripten van haar echtgenoot door de spitten, met Selected Poems als resultaat.

Fowles heeft zijn faam vooral te danken aan zijn romans The Collector (1963), The Magus (1965) en The French Lieutenant’s Woman(1969). Alledrie deze titels werden ook verfilmd en waren een groot succes, behalve The Magus die als een enorme flop wordt beschouwd. Zo antwoordde Woody Allen eens op de vraag wat hij anders zou doen, mocht hij zijn leven opnieuw leven:

‘I’d do everything exactly the same, with the exception of watching The Magus.’

Daar kon Fowles zelf uiteraard niet veel aan doen, en hij zal met de publicatie van zijn tweede dichtbundel vast aardig verguld zijn. Hij legde zich eerder toe op poëzie en later pas op proza, want hij ervoer poëzie altijd als ‘een enorme opluchting’, zo zei hij zelf.

Bron: nrc.nl

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s