The Color Purple niet in het Hebreeuws

Er zijn door de jaren heen meer dan vijf miljoen exemplaren van verkocht en Alice Walker won er onder meer de Pulitzer Prize en de National Book Award mee, maar desondanks zal The Color Purple niet in het Hebreeuws verschijnen. De auteur heeft een vertaling om politieke redenen geweigerd.

Walker is de laatste jaren een steeds belangrijkere stem geworden voor de Palestijnse zaak, en lijkt nu een duidelijk statement te willen maken. Op de site van de Palestinian Campaign for the Academic and Cultural Boycott of Israel is haar afwijsbrief aan Yediot Books, de Israëlische uitgever, te lezen. Walker stelt daarin onder meer dat, als iemand die zelf heeft geleden onder de Amerikaanse apartheid, een soortgelijke situatie in Israel haar aan het hart gaat: 

‘Zoals u misschien weet, vorig jaar herfst heeft in Zuid-Afrika het Russel Tribunaal van Palestina vastgesteld dat Israel zich schuldig maakt aan apartheid en vervolging van het Palestijnse volk. […] Ik groeide zelf op onder Amerikaanse apartheid en deze (de Israëlisch, red.) was vele malen erger. Veel aanwezigen in Zuid-Afrika, inclusief Desmond Tutu, waren van mening dat de Israelische versie van deze misdaden veel erger is dan wat zij zelf meemaakten onder de blanke suprematie die Zuid-Afrika zo lang heeft gedomineerd.’

Overigens zou er in de jaren ’80 al eens een Hebreeuwse vertaling verschenen zijn, zo meldt een Israëlische krant. The Color Purple werd in 1985 verfilmd door Steven Spielberg met onder andere Danny Glover, Whoopi Goldberg en Oprah Winfrey in de hoofdrollen. 

Zie hieronder een fragment waarin Walker meer verteld over de tijd waarin haar voorouders leefden en het ontstaan daaruit van haar bestseller.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s