Verloop van een mislukte relatie

Je zit in een relatie, je houdt van elkaar, je wilt elkaar niet kwijt, maar toch klopt er iets niet. Je groeit uit elkaar, er blijken verschillen tussen beiden en het zal stuk gaan. Beiden weten het, beiden vrezen het, maar het is onvermijdelijk. Het overkomt een ieder in het echte leven, en Guus Meijer heeft er een roman over geschreven, Marleen.

Marleen en Pieter zijn dol op elkaar, maar ze hebben geen toekomst. Marleen is een kunstzinnige twijfelaarster, Pieter weet wat hij wil. Zij vindt een keuze tussen het gevoel en het verstand onvermijdelijk, hij wil die twee juist niet tegen elkaar opzetten. De relatie is gedoemd te mislukken, en dat gebeurt dan ook. Geleidelijk aan, en met alle hoogte- en dieptepunten die daar bij horen.

Meijer doet verslag van een relatie, van begin tot eind, op een luchtige toon en met een lach en een traan. Het resultaat is een zeer onderhoudende roman, waarin menigeen zich zal herkennen. Meijers gevoel voor humor voorkomt een te dramatisch verhaal, maar in Marleen is ook zeker plek voor sentimentele momenten die de lezer het boek met een zucht laten dichtvouwen. In heerlijke, simpele taal komen de leuke momenten en de zware momenten voorbij. De ontbijtjes, het vrijen, de gesprekken, de brieven, en daarvoor heeft de schrijver geen ingewikkelde zinsconstructies nodig, geen pompeus taalgebruik, geen bijzin na bijzin, en dat is ook wel eens erg fijn.

Kom je net uit een voortslepende scheiding, is je relatie kortgeleden na langdurig knipperlichten op de klippen gelopen, dan kun je Marleen misschien nog beter even uitstellen, maar voor een ieder ander is het een mooie gelegenheid om weer eens met een lichte nostalgie terug te denken aan wat misschien had kunnen zijn, maar toch niet werd. Want het kon gewoon niet. Het was onvermijdelijk.

Uitgeverij Wereldbibliotheek, Amsterdam, 2012, ISBN 9789028424357, 175 pag., €17,90

Advertisements

One response to “Verloop van een mislukte relatie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s